Fem måsten vid grillen

Det finns hur mycket grillutrustning och grillredskap som helst att köpa. Besök en järnaffär under sommarhalvåret och de har bunkrat upp en hel avdelning. Men vilka är måsten och kommer användas för jämnan, och vilka hamnar i garaget och bara skräpar. Här är vår lista på måsten och varför vi tycker de är bra att ha. Kanske håller du med, kanske inte.

Det är ju ganska självklart att beroende på vad du grillar och hur du grillar, så har du lite olika grillredskap framme vid grillen, men vi hävdar ändå att dessa fem behöver du för det mesta och vi skall också förklara varför vi tycker det.

Grilltång

GrilltångGrilltången är grillverktyget nummer ett. Alla som grillar har en och om du ser en reklambild med någon som grillar, så nog håller han/hon alltid i en grilltång.

Med grilltången förflyttar du inte bara maten, utan du kan också olja in grillgallret med den.

Har du dessutom en kolgrill så är risken stor, att du använder grilltången till att arrangera briketter och kol också.

 

Aluminiumfolie

AluminiumfolieMånga ser kanske inte aluminiumfolie som grillutrustning direkt, och att det ens hamnade på denna lista kanske överraskar många, men aluminiumfolie kan användas till otroligt mycket vid grillen, både före, under och efter själva grillningen. Det är inte för inte som det heter ”ugns- och grillfolie” ;-) . Här kommer några exempel på användning:

Gallerrengöring

Ajdå, du hittar inte grillborsten. Ta ett ark hushållspapper och olja in det. Ta ett lika stort ark aluminiumfolie. Lägg arken på varandra och knöla ihop till en halvlös boll. Gnugga bollen mot gallret och det blir både rent och inoljat. Är grillen varm, använd då grilltången till att hålla och gnugga bollen.

Skydda grillspetten

Om du grillar med grillspett, och då framför allt med sådana av trä, kan folien rädda pinnarna från att brinna upp.  Ett sätt är att rulla lite folie på varje spett som ett handtag. Ett annat lite enklare sätt är att vika ihop en remsa av aluminiumfolien och lägg den på grillgallret. Lägg de oskyddade delarna av grillspetten ovanpå folien, då börjar de inte att brinna, och om du är lite värmetålig kan du även snurra på spetten med fingrarna. Är det lite blåsigt kan du vika ändarna runt gallret, så blåser den inte iväg.

Improviserad droppform

Skall du grilla indirekt och har glömt införskaffa grillformar av aluminium, vik då ihop lite folie och lägg mellan kolen, så samlar den ihop det som droppar.

Rökpåse

För att inte allt rökspån ska brinna upp på en gång, kan du göra en påse av aluminiumfolie som du sedan gör ett eller flera hål i. Detta paket lägger du direkt på kolen.

Aluminiumpaket på grillen

Vi skall inte heller glömma de klassiska foliepaketen, med oftast fisk, grönsaken och smör, samt den bakade potatisen. Alla dessa kräver en bit aluminiumfolie.

Låt köttet vila

Slutligen när du grillat färdigt, då  behöver köttet vila innan det serveras, och vart vilar det bäst? Jo, inlindat i lite aluminiumfolie.

Så om du inte har en rulle folie vid grillen idag, se till att börja med det nu.

Hushållspapper

HushållspapperÄven hushållspappret är för många kanske inte självklar på denna lista, och även om det inte har lika många användningsområden som t.ex. aluminiumfolien så skall det alltid finnas en rulle hushållspapper vid grillen, i alla fall enligt oss. Vi använder hushållspapper till bland annat följande:

Hålla rent

Det är väl ganska självklart att man vill hålla rent på och kring grillen, samt att hålla sina händer och grillredskap rena och där är en rulle hushållspapper perfekt.

Olja in grillgallret

Vik ihop en bit hushållspapper och doppa den i olja, med hjälp av grilltången kan du sedan smörja in det heta grillgallret.

Burk med grillgallerolja

GrillgalleroljaDet finns inget som egentligen heter grillgallerolja, men ett grillgaller skall ständigt oljas in. Det är därför lika bra att skaffa en burk, med vid öppning, som du dedicerar till grillgallerolja. Vi brukar använda rapsolja, men andra värmetåliga livsmedelsoljor fungerar lika bra. För att olja skall hållas sig fräsch, så skall du ha ett lufttätt lock, samt undvika att doppa samma papper flera gånger s.k. double-dipping.

Grillborste

GrillborsteSist men absolut inte minst, har vi grillborsten på denna lista. Ett rent galler är ett måste för lyckat grillresultat, och en bra grillborste har därför enligt oss en självklar plats på vår lista ”fem måsten vid grillen”.

Slutligen

Detta var de fem måsten vi har vid grillen, du är kanske av en annan åsikt, dela i så fall gärna med dig av dina åsikter.

Comments

  1. Mikael says:

    Jag tycker även stekspaden, storlek större, är viktig. Framförallt när jag gör burgare.

  2. Själv är det sällan jag lagar något utan min termometer. :)

Säg din åsikt

*