Grillborste

Förr eller senare kommer ditt grillgaller att bli smutsigt och kladdigt. All grillsås, marinad som du använt, samt matrester som bränt fast i det förvandlas till ett brunsvart lager som påminner som kreosot.

Det fastbrända ger inte bara bismak till maten, det är även ohälsosamt och dessutom en stor anledning till att kött och grönsaker fastnar på grillgallret, vilket leder till ännu mer fastbränt i en enda ond cirkel. Men det finns självklart lösningar på detta, och närmast tänker vi på grillborsten.

En rejäl grillborste är vad du och alla andra behöver för att fixa ordning gallret, men hur vet du vilken typ av borste du skall köpa?

Det finns en mängd borstar på marknaden, men två typer är dominerande, nämligen mässingsborsten och skrubborsten. Sen finns det grillborstar som är en kombination av båda. Så har det sett ut ganska länge på grillmarknaden, men nu har det också dykt upp ett alternativ som använder stålbollar. Stålbollar, det är bollar av vävda ståltrådar.

Det finns en mängd grillborstar på marknaden, många av dem ganska lika, men det skiljer lite på olika funktioner-.

Långa eller korta handtag

De flesta grillborstar som säljs som just grillborstar har ett ca 40 cm långt handtag, och det behövs. Ett grillgaller görs lättast och bäst rent, medan det är varmt. Korta handtag innebär bara att du bränner dig, därför bör du undvika sådana grillborstar.

Med eller utan metallskrapa

Vissa kommer med metallskrapor, andra utan. Vanligast är rak skrapa, men det finns även de som ha olika spår som skall passa olika tjocklekar på galler. En skrapa kan kan göra nytta när det bränts fast riktigt ordentligt, nackdelen är dock att du kan skrapa sönder ytbeläggningen. Detta gäller framför allt emaljerade galler där du aldrig skall använda metallskrapa.

Väl inne på ämnet metallskrapa så finns det en rolig ”grillborste” i USA med namnet Grillfloss. Den är speciellt avsedd för de tjocka grillgaller som främst används på lite mer exklusiva gasolgrillar. Med Grillfloss gör du rent gallret stav för stav och genom att vrida den innan du drar tillbaka så görs staven rent runt om. Smart men lite tidskrävande.

Mässingsborste

Mässingsborsten som nog är den vanligast förekommande borsten, men är tyvärr inte felfri. Mässingsstrån brukar tyvärr gå av eller vikas in och en tjock geggig massa ansamlas snabbt. Dessutom gör borsten inte så rent ovanpå gallret, utan främst mellan gallren.

Skrubborste

Skrubborstarna (liknar svart Scotch-Brite) gör till skillnad från mässingsborstarna rent ovanpå gallret, men inte emellan gallren. Det är också därför som många grillborstar som säljs idag, har två sidor, en med mässingsborst och en med skrubbyta. Dessa finns ofta även med metallskrapa. Nå denna borde väl vara optimal till grillen, eller?

Stålbollsborste

Det finns en ny typ av borste som använder billiga stålbollar som man kan köpa i närmsta varuhus. Dessa stålbollar består av ihoptrasslade (eller snarare vävda) smala stålband. Dessa borstar kallas för Grill Wizard Brush i USA och om man testat dem så förstår man varför. De gör verkligen gallret skinande rent, och de skall inte heller repa emaljerade galler. Om det inte är för smalt mellan gallren, så sjunker den även ner där och gör rent.

Vilken grillborste är då bäst?

Cook’s illustrated köpte in sju olika grillborstar för att testa dem, och smutsade ned lika många nya grillgaller. Man blandade ihop en sörja av honung, socker, grillsås och senap och lätt denna blandning bränna fast ordentligt.

De borstar som hade korta handtag föll bort på en gång, av anledningen som nämndes ovan. Någon borste hade stålhandtag, som blev varmt och föll bort av den anledningen. Borstar med mässingsborst, föll även de bort när de geggade ihop.

I slutändan fanns endast en borste kvar, The Grill Wizard, då handtagen var bekvämt och tillräckligt rejält så att man kunde ta i ordentligt. Istället för borst använde borsten utbytbara och billiga stålbollar, tillverkade av vävda ståltrådar, som anpassade sig till alla galler och som enkelt gjorde rent gallren. Dessutom var bollarna lätta att ta av så de kunde rengöras (i diskmaskin) eller lätt bytas ut.

Vi har själva testat lite borstar om än inte lika omfattande som Cook’s Illustrated, och kommit fram till samma slutsats, Grill Wizard-borsten är oslagbar. Dock finns det ett råd vad gäller användningen, låt inte borsten hänga ute i ur och skur, för stålbollarna börjar rosta ganska lätt.

Tyvärr så går det inte i Sverige att köpa Grill Wizard Brush i dagens läge, så vitt vi vet.

Säg din åsikt

*