Grillens temperatur

Det svåraste med att grilla är att ha rätt temperatur i grillen. Det näst svåraste är att veta vad som är rätt temperatur i grillen. En kolgrill kan komma upp till närmare 400°C, och en gasolgrill till drygt 300°C. Dessa temperaturer är oftast alldeles för höga. Vi har delat upp grilltemperaturen, i tre huvudsakliga zoner, och det är också de vi hänvisar till i våra recept.

Låg temperatur

Låg temperaturMed låg temperatur avses temperaturer mellan 80° och 120°C. Det är också i detta spann den mesta barbecuegrillningen görs. Är grillen kallare än 80° då är det snarare kallrökning, dvs om rök är inblandad, annars varmhållning. Skall du barbecuegrilla, då är det oftast kring 110°C du skall hålla grillen. Vid dessa temperaturer kan du laga riktigt stora köttbitar och hela kålhuvuden. Barbecuegrillning tar för det mesta flera timmar, ibland upp till en hel dag. Räknat i farhenheit är låg temperatur ungefär mellan 175 och 250°F.

Medeltemperatur

MedeltemperaturI detta spann sker den mesta grillningen. Medeltemperaturen börjar vid 150° och slutar kring 200°C. Vid dessa temperatur kan du grilla matbitar som blir färdiga i mitten utan att de bränns vid på ytan. Spannet mellan 150° och 200°C är ganska stort. Grillar du tunna bitar, såsom lövbiff, eller tunna skivor aubergine, då bör du hålla dig i kring 200, och kan även gå över den temperaturen. Skall du däremot grilla en hel fläskfilé, eller hela lökar, då bör du hålla dig närmare 150°C. Räknat i farhenheit är medeltemperatur någonstans mellan 300 och 400°F.

Hög temperatur

Hög temperaturDet är i denna temperatuzon som många grillar håller sig i, när köttbitarna slängs på grillen, och det är denna zon som egentligen borde användas minst. Temperaturer mellan 230°C och uppåt 300°C lämpar sig främst för en sak och det är att rengöra grillen. Det är klart detta är en förenkling och att du kan grilla vissa råvaror vid denna temperatur, men det är så otroligt lätt att du bränner vid, och istället förstör. Bränd yta är inte detsamma som brynd yta. Räknat i farhenheit håller hög temperatur ungefär mellan 450° och 600°F.

Måttligt låg och måttligt hög temperatur

Mellan låg och medel, samt mellan medel och hög finns två temperaturspann som på bilderna är gråa. Dessa kallas måttligt låg temperatur och måttlig hög temperatur. De är på intet sätt förbjudna temperaturer. Ibland kan det stå i ett recept att temperaturen skall vara ”måttligt låg till medeltemperatur”, det skall tolkas som så att man kan försöka hålla sig kring150°C men går det under så är inte det hela världen utan det tar bara längre tid, innan maten är färdigt.

Comments

 1. Mikael Qvarfordh says:

  Hej. Visst är det fel termometer ovan vid ”medeltemperatur”? Annars en intressant artikel… :-)

 2. Jan-Erik Rehn says:

  Intressant – och då måste man också veta hur man ställer spjällen på en Weber grill för att få temperaturen – min grill har ingen rökgastermometer – men jag har sett en på Claes Ohlson – men den har en ”probe” på 20 cm – möjligen kan man sticka in den genom lock spjället – men jag hade tänkt att sätta fast den – visst måste det finnas sådana termometra -på grillar med termometer är de ju fastskruvade i locket – någon som vet?
  mvh

  • GrillguidenAdmin says:

   Vi har lite tips även här och de kommer att komma upp ganska så snart… Men generellt sätt skall du inte använda spjällen för att justera temperaturen, utan du bör istället anpassa mängden bränsle.

Säg din åsikt

*