Om Grillning

Grill med familj i bakgrunden

Denna sajt är dedikerad till grillning, men vad menar vi med grillning och vad anser vi inte omfattas av ordet grillning? Här har du vår definition av ”grillning”, och varför vi tycker så. Om vi har rätt eller fel, det är upp till dig att skaffa dig en egen uppfattning.

Vad grillning är för oss

För oss som arbetar med Grillguiden är grillning en passion, ett fritidsintresse som gått överstyr. Nånting vi pratar om och skriver om i stort sett hela tiden, så när vi helt plötsligt ställdes inför frågan: ”Vad är grillning eller snarare vad menar ni med grillning?” Då visste vi inte riktigt vad vi skulle svara. För oss var det en självklarhet.
Sen fick vi fler följdfrågor: ”Är en grillpanna på spisen grillning enligt er?”, ”Innefattar er definition av grillning elgrillar?”, ”I ugnen finns grillelement, är det grillning?”, ”Är engångsgrillar grillning?”.

Efter lite funderande kom vi fram till att grillning för oss innefattar matlagning med någon form av eld/glöd och att tillagningen skall ske utomhus. Om elden/värmen kommer av ved, kol eller gasol, det spelar mindre roll.

Det betyder inte att flera av de recepten som finns på denna sajt skulle vara ”off limit” för någon med elgrill, det betyder bara att vi fokuserar på grillning med eld utomhus. Om det vi skrivit här på Grillguiden, recept eller tips, fungerar i andra sammanhang ”be our guest”.

Observera att vår definition av grillning, handlar om den privata sfären. Om vi går på en grillrestaurang, inte sjutton kräver vi att kocken måste stå på trottoaren för att det skall klassificeras som grillning. Många seriösa grillrestauranger använder grillar som eldas med kolbriketter eller gasol och har gigantiska fläktar som tar hand om oset. Men det är en helt annan historia som inte innefattas av denna sajt.

Grillning är ett sätt att umgås

Grillning för oss handlar mer om känslan och mindre om utrustning, men vi tycker att en stor del av denna känsla skapas av att man är utomhus och att nån form av eld är inblandad, det kanske är något primitivt över det, men det stör inte oss det minsta.

Vi tycker grillning är som bäst när man är många, och att flera engagerar sig i matlagningen. Man pratar och umgås, och samtalen behöver nödvändigtvis inte handla om just grillning.

Man behöver inte heller låta det gå överstyr, även om denna sajt gör det. Bara för att vi presenterar grillredskap som ingen tidigare hört talas om, betyder inte att alla måste ha dem.

Allt man gör behöver inte vara grillning. Vi skulle t.ex. hellre grilla ett par korvar på grillpannan på spisen inomhus, istället för att i ösregn grilla dem på en klotgrill. Eller kanske inte när vi tänker efter, men så har det också gått överstyr för oss…

Säg din åsikt

*