Pizza under lock

Pizza bör grillas under lock. Det finns självklart inga måsten men helt utan lock så blir inte fyllningen klar innan brödet har bränts vid. Allt handlar om en balans med att få brödet att gräddas och bli frasigt, och fyllningen varm, tillagad och osten smällt. Denna balans kan åstadkommas på flera sätt och det beror lite på vilken grill man har. Men en pizzasten är en bra början både för att se till att brödet inte bränns för fort och för att brödet skall bli frasigt. Men för att fyllningen skall bli klar så behövs mer värmen än den som kommer underifrån.

I dagens läge har de flesta grillar lock, både kolgrillar och gasolgrillar. Locket skapar en ugnseffekt, värmen som stiger upp runt om pizzan reflekteras tillbaka och värmer upp fyllningen. Saknar grillen helt lock stiger värmen bara upp och försvinner, och vind och kyla från omgivningen kyler dessutom ned fyllningen.

Men även de grillar som har lock kan ha så stor volym att värmen inte reflekteras i tillräcklig grad för att fyllningen skall bli lagom grillad när brödet är färdiggräddat. Då måste man hitta någon annan lösning för att få värmen att reflektera ned i tillräcklig grad.

Pizzalock

När man saknar lock på grillen eller trots att du har lock , men fyllningen blir inte tillräckligt tillagad, då kan ett extra lock göra susen, detta lock skal vara av metall och måste ha en radie större än pizzan, så att värmen kan stiga upp mellan pizzan och locket kant. En aluminumform för paj kan fungera, och råkar man ha ett flamberingslock då är det perfekt. Viktigt är att locket är tillräckligt brett för att släppa in värme, och tillräckligt högt att värmen kan cirkulera ovanför pizzan. Man kan behöva testa sig fram för att hitta rätt.

Tema Pizza

Du vet väl att vi har en temasida om just grillad pizza, både italienska och amerikanska pizzor? Du hittar sida här: Grilla pizza

 

Säg din åsikt

*