Pizzaform

Med en panpizzaform, kallas även bakform, pajform eller pizzaform, kan du enkelt skapa goda och frasiga Amerikanska panpizzor.

Pizzaformar i plåt

Dessa är de bästa, och de som Pizza Hut och andra restauranger oftast använder. De finns i olika storlekar , från 21 till 35 cm i diameter, och är oftast blåanodiserade.

De är inte non-stick, utan de måste oljas in, både när de skall användas och när de ligger undanlagda, för de rostar lätt.

De är dock inte helt lätta att få tag på. Restauranggrossister som t.ex. Martin Olsson brukar ha dem, och vissa affärer specialiserade på bakning, kan ha dem.

Om man nu inte hittar dem så fungerar även pajformar i plåt, om man står ut med att kanten är vågig.

Pizzaformar med nonstick-beläggning

Det finns även pizzaformar med nonstick-beläggning. De har fördelen att den inte rostar, och att man inte behöver vara orolig att det bränner fast i dem.

Dock så klarar de endast temperaturer upp till 280°C, varför man skall vara lite försiktig med dem i grillen. Man bör också vara försiktig med vilka redskap man använder i dem, och man bör inte skära upp pizzan direkt i formen.

Även här finns det alternativ i form av pajformar med nonstick-beläggning, men det är samma sak här, man får stå ut med en vågig kant.

Engångsformar av aluminium

Men det finns ett alternativ och det är så kallade engångspajformar i aluminium, dessa brukar vara helt runda, och inte ha en vågig kant, och du kan dessutom använda dem flera gånger om du är lite försiktig med dem.

Användning

Panpizza grillas bäst om grillen har medeltemperatur. Är grillen för varm så kommer botten att brännas vid innan fyllningen är klar. Är grillen för kall då blir inte botten lagom frasig. Har du gasolgrill med infrabrännare upptill, så är detta ett utmärkt tillfälle att använda den. På en kolgrill kan med fördel en pizzasten användas under formen för att på så sätt jämna ut värmen och lättare nå perfekt frasig botten och lagom grillad fyllning.

Tema Pizza

Du vet väl att vi har en temasida om just grillad pizza, både italienska och amerikanska pizzor? Du hittar sida här: Grilla pizza

Säg din åsikt

*