Pizzasten

Grilla Italiensk Pizza - Färdig

Pizzastenar är platta, tunga och oglaserade stenar som finns både runda och rektangulära. I grillvärlden kallas de just för pizzastenar, men bland de som bakar kallar man dem för bakstenar.

Det huvudsakliga syftet med en pizzasten är att fördela värmen jämnt till pizzan eller det bröd du bakar. Men pizzastenen drar också ur överflödig fukt ur brödet och gör det därmed krispigare.

Material

De flesta pizza-/bakstenar är tillverkade av täljsten och liknande material. Oftast finns det en tydlig ovansida som är slipad, och en undersida som är grövre.

Det finns även bak-/pizzastenar av terrakotta. Dessa är mer ömtåligare för värmeskiftningar, och man bör placera dem i grillen/ugnen innan den blivit alltför varm. Bakstenar av terrakotta är främst avsedda för ugnar, så man bör använda dem med försiktighet i grillar.

Numera finns även kombinationer av stenar och plåt, syftet med plåten är att underlätta transport till och från grillen, men då förlorar man samtidigt stenens positiva påverkan på brödet.

Det finns även de som använder grillplattan av gjutjärn och den fungerar även det alldeles utmärkt, även om brödet inte blir fullt så krispigt som med en sten.

Användning

En pizzasten skall vara varm när pizzan läggs på. I en vanlig ugn tar det mellan 30 och 45 minuter, på en grill mellan 15 och 30 minuter innan stenen är tillräckligt varm. Stenen magasinerar värmen och kyls bara marginellt ned när en pizza läggs på. Grillen skall hålla en hög temperatur och om du grillar med kol, då kan du med fördel arrangera kolen i en ring under stenen.

Som vi nämnde ovan var t.ex. pizzastenar av terrakotta lite mer känslig för temperaturväxlingar, än t.ex. täljsten. När du köper en pizzasten kontrollera hur tåligt materialet är. Täjlsten kan du lägga på gallret fast stenen är kall och grillen het, och du kan även ta den ur grillen fast den är het, men spola den inte med kallt vatten. Andra stenar bör läggas in i grillen samtidigt som du lägger i kolen, vissa bör till och med förvärmas i ugn innan de läggs på grillen, och bör sedan ligga kvar i grillen tills den svalnat. Kontrollera i affären vad de säger om temperaturkänsligheten, om de vet vill säga.

Rengöring

Pizzastenar är oftast lätta att rengöra. Använd en degskrapa i metall och skrapa av stenen. Saknar du en degskrapa och din grillspade har rak kant, då fungerar den lika bra.

Försök undvika spilla fyllning och annat på stenen, för det kan bli fläckar som inte går bort. Dessa fläckar är dock bara estetiska och påverkar inte funktionen.

Inte bara till grillad pizza

Bara för att det heter pizzasten och är köpt till grillen betyder inte att den enbart kan användas där. Pizzastenar är utmärka att använda i vanlig ugn, vid brödbak, då en pizzasten/baksten ”förvandlar” den vanliga ugnen till en stenugn.

Du kan även använda pizzastenen om du köper hem pizza, då värmer du upp stenen och ställer den på bordet, med ett underlägg emellan, och sedan lägger pizzan på. Pizzan får då tillbaka krispigheten, och blir som nygräddad igen.

Tema Pizza

Du vet väl att vi har en temasida om just grillad pizza, både italienska och amerikanska pizzor? Du hittar sida här: Grilla pizza

Säg din åsikt

*