Så här tar du bort membranet på revbensspjäll

Ta bort membran från Revbensspjäll

Om du skall grilla revbensspjäll så bör du först ta bort membranet, den lite läderartade hinnan på bensidan. Vi visar här hur du lättast får bort membranet.

Nu kanske du undrar varför man skall ta bort membranet innan man grillar spareribs, och i ärlighetens namn råder det inom barbecuevärlden lite delade meningar. Vissa hävdar att smakerna kommer bättre in i köttet, andra säger det spelar ingen roll. Vi på Grillguiden säger att de grillade spjällen blir mer lätta att äta utan membranen, och vi tycker också de blir lite mörare också, men det sista påståendet kan vara inbillning.

Hitta fina tunna revbensspjäll

Ta bort membran från Revbensspjäll - 1 - Fint exemplar

Det första du behöver göra är ,att i butik, hitta fina tunna revbensspjäll. Dessa kallas ibland även för spareribs, eller rätt och slätt ribs. Tunna revbensspjäll består av hälften ben och hälften kött så köp dubbelt så mycket i vikt jämfört med vanligt benfritt kött.

Vänd membransidan uppåt

Ta bort membran från Revbensspjäll - 2 - Med membransidan uppåt

Vänd bensidan uppåt. Revbensspjället på bilden var fint putsat redan i butik, men ibland så hänger det med lite extra kött, i form av en ganska löst hängande läpp. Den skärs lämpligen bort, men slängs absolut inte, utan grillas samtidigt, så grillkocken får en liten smakbit.

Torka av revbensspjällen

Ta bort membran från Revbensspjäll - 3 - Torka avTorka av eventuellt kondensvatten och annat på revbensspjällen med vanligt hushållspapper, på båda sidorna.

Stick in under membranet

Ta bort membran från Revbensspjäll - 4 - Spetsa membranetAnvänd nånting spetsigt, men inte vasst, och stick in den mellan membranet och yttersta benet. Vi använde ”nålen” till en trådlös grilltermometer, den är lagom tjock och lagom spetsig.

Lossa membranet försiktigt från benet, genom att bända nålen upp och ner och åt sidorna.

Lossa en flik

Ta bort membran från Revbensspjäll - 5 - Lossa en flik

Arbeta dig utåt sidan, så en flik kommer loss. Fliken skall vara så stor att du kan greppa den mellan tummen och pekfingret.

Använd hushållspapper

Ta bort membran från Revbensspjäll - 6 - Dra med papper

Som du säkert märkt är membranet väldigt halt, men om du använder en bit hushållspapper och greppar med det, då kommer du få väldigt bra grepp.

Börja försiktigt dra av membranet.

 

Dra försiktigt

Ta bort membran från Revbensspjäll - 7 - Dra loss membranetDra membranet diagonalt så att remsan blir så bred som möjligt. Ibland är membranet skört och blir till remsor, ibland lossnar hela membranet som en enda stor bit.

Avlägsna membranet helt

Ta bort membran från Revbensspjäll - 8 - Utan membranFörsök att avlägsna membranet helt. Ibland kan membranet sitta som berg och det går inte att få bort, då får du istället se till att med en kniv rista ränder i membranet mellan benen.

Säg din åsikt

*