Grillpensel

För ett par år sedan var de flesta grillpenslar tillverkade av naturborst/tagelborst, men dessa har nästan helt slagits ut från marknaden av den fenomenala silikonpenseln. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på hur äckliga de gamla penslarna såg ut, redan efter en användning.

Silikonborsten på grillpenslar tål temperaturer upp till 300°C under kortare stunder, och 230°C under längre tid. Dessutom fungerar själva borsten faktiskt bättre än traditionella penslar, vad gäller att få upp vätska, hålla kvar vätska och ge i från sig vätska. Detta speciellt om vätskan inte enbart är vätska, utan innehåller kryddor m.m. vilket är vanligt i grillolja, glaze och marinad.

Silikonborstar finns i en mängd utseenden, och fabrikat. De går att köpa både i mataffärer och butiker som säljer grillar. Dock så säljer inte alla långa grillpenslar. Att använda en bakpensel är inte att rekommendera, i alla fall inte om du vill behålla håret på armarna, för det blir varmt, speciellt om det råkar droppa ned lite olja.

Varför så stora prisskillnader?

Vi har tittat på flera olika fabrikat av grillpenslar av silikon. Priset varierar från 30 konor till 300 kronor. I grund och botten är funktionen densamma, så det du främst betalar för är varumärke och design. Själv har jag använt penslarna från Rusta i flera år och de fungerar fortfarande bra, men visst är t.ex. Eva Solos grillpensel otroligt snygg. Och Webers pensel med tillhörande bytta är riktigt praktisk, när man penslat färdigt och lägger penseln på plats då rinner överflödig vätska tillbaka i byttan.

Om det sedan är värt prisskillnaderna, det är det upp till var och en att bedöma.

Säg din åsikt

*