Fireball Meatballs av Bbq Pit Boys

Februari 2011

Tänk dig en gigantisk köttbulle på 1½ kg som är kryddad och lindad i bacon som som sedan grillas långsamt i 2½ timme.

Fireball Meatballs
Utskrift

Författare:
Ingredienser
  • 1 kg bacon
  • 3 kg nötfärs, fetthalt 15-20%
  • 4 tsk cajunkryddor
  • 4 tsk red pepper flakes
  • 4 msk senap
  • 6 st vitlöksklyftor, hackade
  • 1½ st gul lök, hackad
  • 2 tsk svartpeppar
  • 4 msk worchestershiresås
  • salt
Instruktioner
  1. Förbered grillen för måttligt låg temperatur eller medeltemperatur med 50/50-metoden.
Köttbullarna

  1. Dela köttförsen i två högar.
  2. Tillsätt 3 tsk hackad vitlök, 1 dl hackad lök, 2 tsk cajun seasoning, 2 tsk red pepper flakes, 2 msk worchestershiresås, 2 msk senap, 1 tsk svartpeppar samt lite salt till varje hög.
  3. Arbeta in kryddorna i de båda högarna och gör till två stora bollar.
  4. Linda bacon runt båda bollarna, antingen som de gör på filmen eller om du hellre gör baconvävar innan som du lägger runt varje boll.
  5. Lägg bollarna på en bricka som tål värmen i grillen för att slippa göra rent grillen p.g.a. droppande fett.
Grillningen

  1. Bollarna skall grilla i totalt 2-2½ timmar under lock.
  2. Efter en timme är det dags att se till bollarna.
  3. Sug/häll bort överflödigt fett.
  4. Vänd på brickan.
  5. Pensla lite av baconfettet över bollarna.
  6. Efter 2 timmar är det dags att ta bort överflödigt fett igen.
Variant

  1. På filmen gör de två olika varianter av bollarna, den ena ”naturell” den andra såsig.
  2. Den ena penslade grabbarna med en god sås, på filmen används en tomatsås. Ovanpå den bollen strödde de rejält med riven ost över.
  3. Den resterande såsen hällde de på brickan så det blir en god sås.
  4. På med locket i ytterligare en 15-30 minuter, lagom så att osten smällt utan att blivit bränd.
Slutligen

  1. Kontrollera temperaturen i bollen med en kötttermometer.
  2. När centrumtemperaturen i bollarna är över 67° då är de klara.
Notering
Grabbarna serverade bollarna i skivor till potatismos och majs, samt med såsen över.

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: