Kopiera recept eller inspireras av recept

För oss som gillar grillning, och lite mer generellt matlagning, och som gärna testar oss fram till nya recept, är det ibland lite tråkigt att hitta ”sina egna” recept på andra sajter. Eller egentligen så är vi glada att hitta våra egna recept på andra sajter, men då vill vi gärna nämnas. Ibland hittar vi att någon tagit recept rakt av, och dessutom tar på sig äran själv, och det känns tråkigt.

Att vi skriver detta om just upphovsrätt och recept, beror främst på en diskussion som dök upp på Facebook. Någon hade upptäckt att vinnaren i en tävling på Aftonbladet, där man dessutom vann en dyr exklusiv grill, hade snott receptet rakt av från en annan tävling på Liseberg två år tidigare.

Gällande just recept så kan man inte äga upphovsrätten till ett recept. Det slog Högsta Domstolen fast redan 1946, och den domen är prejudicerande även idag. Ett recept når aldrig ett verks höjd ansåg man.

Det är av denna anledning vi på Grillguiden, när vi har till exempel recepttävlingar, skriver att receptet får inte tidigare varit publicerat. Men vart går då den gränsen? Det finns ju en otrolig mängd recept som påminner om varandra, och det receptet man skickar in är kanske inspirerat av ett eller flera andra recept. För att svara på det så ger vi ett exempel på hur vi på Grillguiden gör med de recept vi publicerar under eget namn.

När vi på Grillguiden vill grilla något och söker inspiration, då tittar vi mycket på internet och/eller i några av våra grillböcker (vi har numera drygt 200 st). Ofta så hittar vi då uppslag på kombinationer som vi gillar, men ibland hittar vi också ett recept som vi tycker verkar bra som det är. Inte sällan hittar vi flera liknande recept och plockar det bästa från dem. För det mesta så är dessa recept från amerikanska böcker/sajter och redan där måste vi översätta till svenska, men det är inte bara språket som måste ändras.

Dels räknar vi om vi mängderna, och men det är inte alltid problemfritt. Ett exempel på det är att ¾ Cup är 1,774 dl eller 11,83 matskedar, så bör man inte skriva i ett recept. Ibland spelar det mindre roll och man kan antingen öka till 2 dl eller minska till 1,5 dl, ibland måste man anpassa övriga ingredienser i samma grad. Dels så används ibland ingredienser som antingen inte finns i Sverige, eller som är väldigt ovanliga i Sverige, och då måste ändra om receptet, men vill oftast behålla karaktären.

Ta vårt recept på Amerikansk Panpizzadeg som exempel. Nu vet jag inte på rak arm vilken sajt vi tittade på då (det har några år på nacken), men receptet finns lite här och där runt på om på internet. Här är ett exempel från food.com. Tittar ni på vårt recept och food.com’s recept, så ser ni att de är i grund och botten samma recept. Eftersom torrmjölk inte är vanligt i Sverige, så provade vi vanlig mjölk och det fungerade utmärkt. Även mängden torrjäst fick provas fram. I samband med att vi provlagade dessa pizzor använde vi dessutom olika storlekar på pizzaformarna och provade då också fram hur mycket olja som skall vara i varje form. Och beskrivningen ändrade vi där vi tyckte att den inte stämde. Anpassade saker till grill istället för ugn m.m. I grund och botten samma recept, men med lite ändringar här och där.

Är då vårt recept en kopia? Ja, i aspekten att vi hade aldrig själva kunnat ta fram detta recept som är ”exakt” som pizza huts pizzabotten från scratch. Nej, därför att vi har ändrat ingredienser, ändrat om mängder till svenska förhållanden, samt vi har även ändrat i beskrivningen utifrån våra egna erfarenheter av att laga det. Vi kan definitivt ta åt oss äran att faktiskt överfört detta recept till svenska förhållanden och ingredienser.

Så när man skickar in ett recept till oss, så är det ok att hitta inspiration och även recept i böcker och på nätet. Men för guds skull, laga receptet och ändra om saker efter ditt eget smak och tycke. Vi vill inte ha recept som ni inte lagat alls, eller bara lagat en gång. Vi vill ju ha recept som är favoritrecept, sådana som du lagat flera gånger och börjat förändra och gjort till ditt eget, utifrån dina preferenser. Vi vill inte ha ett inskickat recept på Pulled Pork eller Ribs, vi vill ha recept på Lottas Pulled Pork och Lasses Ribs. Jag tror ni förstår poängen.

Sen en liten slutpoäng i ämnet. Det händer att folk undrar varför vi inte lägger upp fler recept och oftare. Svaret är helt enkelt att vi lägger inte upp recept vi inte själva tycker är bra. Alla recept som vi publicerar under namnet Grillguiden, har vi lagat, inte bara en gång utan flera, och vi smakar av det, förändrar det och slutligen fotograferar det. Vi har tusentals bilder på recept vi inte var helt nöjda med och som vi inte publicerat, dessvärre har vi också en mängd recept som vi varit nöjda med, men inte 100% och som vi behöver putsa på lite till och sedan fotografera innan det kommer upp. Det tar tid helt enkelt, om det skall bli bra och eget. Hade vi bara kopierat, då hade det kunnat gå riktigt fort.

Säg din åsikt

*