Om Grillguiden

Grillguiden - Om Grillguiden

Grillguiden, det är en webbsajt som handlar om grillning i alla dess former. Gillar du att grilla, eller att äta grillat, eller bara läsa om mat, då är Grillguiden en plats för dig. Här försöker vi samla recept och tips relaterade till grillning och matlagning, samt ibland även utföra  tester på utrustning, råvaror m.m. I de händelser vi åker utomlands, då försöker vi snappa upp influenser kring grillning, som vi kan plocka hem till Sverige.

Vilka är vi bakom Grillguiden

Jag som startade Grillguiden heter Mikael Grönlund, och jag startade sajten redan 2006 för att sprida kunskap och inspiration kring ämnet grillning. När jag i maj det året registrerade domänen grillguiden.se, då fanns det inte så mycket på svenska om grillning på internet. Jag kände att detta var ett vakuum som behövdes fyllas. Nu, 2013,  finns det ganska många sajter om grillning, och till och med Expressen har en hel del på sin webbsajt om ämnet, och varje tidning med självaktning skall varje vår skriva nåt ”uttömmande” i ämnet.

Jag är inte längre ensam om att sköta om Grillguiden, numera finns även Fredrik Bäckström, som främst sköter om vår Facebook-sida med i ”staben”. På vår FB-sida lägger vi upp bilder varje gång vi gjort nåt kul vid grillen.

Både jag och Fredrik har grillat i många år och har liknande grillbakgrunder. Båda kände för många år sedan att grillningen, eller snarare resultatet av den, inte riktigt nådde upp till våra förväntningar. Vi trivdes att stå vid grillen tillsammans med vänner och familj. Men samtidigt vantrivdes med att servera mat som jag tyckte var smakfattig, seg, bränd, genomstekt eller ofärdig. Visst, vänner har man ju bland annat för att de skall ljuga för en och säga att det är jättegott, men vi ville båda verkligen kunna servera god grillad mat, och vi såg fram emot att kunna grilla flera rätter och få dem klara i tid samtidigt. Men hur jag än försökte, lyckades jag bara sådär.

Book for Cooks i Notting Hill

Vändpunkten kom år 2001 vid ett besök i London. Jag, Micke,  strosade runt i Notting Hill och fann en butik med bara kokböcker, med det passande namnet Book for Cooks. I den butiken hittade jag två böcker jag köpte, en om chili och en om grillning. Den senare boken var »How to Grill« av Steven Raichlen. Det var en fantastisk bok som jag läste från pärm till pärm, flera gånger. Den boken blev mitt avstamp till att bli en bättre grillkock. Jag lärde mig grunderna i hur man bäst tänder en grill (ingen mer tändvätska), hur man avgör grillens temperatur och när maten är klar. Genast började mina prestationer vid grillen förbättras, och med växande kunskap ökade suget efter ännu mer kunskap. Jag började snappa upp andra knep på webben, i andra böcker samt komma på egna sätt, att bäst lösa de utmaningar jag ställdes inför. Jag insåg också att allt som stod i böcker och på webben inte stämde.

Dags för flytt

Det ena ledde till det andra och efter några år kände jag att en riktigt bra Svensk grillsajt saknades, och jag kände att jag skulle kunna bidra lite med att sprida kunskap och inspiration om grillning. Sommaren 2006 slog Grillguiden ”upp dörrarna”. Den var i ärlighetens namn inte mycket för världen, men det var en start. För varje år har sajten sedan vuxit och blivit allt mer omfattande. Och den växer fortfarande. Just nu när detta skrivs (Maj 2013), då är sajten mindre än på länge, på grund av flytt. Sajten byter ”lokal” och samtidigt teknisk plattform till WordPress. Det innebär en flytt av ca 500 sidor med grill information, och det kommer ta tid förstås, men vi arbetar på så gott vi kan med att få upp all information på Grillguiden igen.

Att vi byter plattform beror på att vi växt ur den gamla plattformen, det vi ville bygga vidare på gick helt enkelt inte att göra.

Vill du själv bidra?

Då kommer du med vår nya plattform snart få möjlighet att bidra med information, tips och recept. Framför allt skulle vi vilja se fler tjejer som tar plats på grillscenen, det är alldeles för mycket grabbar som bara tar plats så fort grillning nämns.

Så, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren grillare, så är vår förhoppning att Grillguiden kan bli ditt avstamp, eller reskamrat på vägen till roligare, bättre och framför allt godare grillupplevelser.

/Redaktionen

Comments

  1. Hej,
    Bra sida.
    mvh,
    Hans

Säg din åsikt

*