Amerikansk panpizzadeg

December 2010

Amerikansk panpizza deg efter jäsning

 

Här har du en amerikanskt panpizzabotten som gjorts om till svenska råvaror och mått, och som ger en riktigt bra deg som smakar som på Pizza Hut om inte ännu bättre.
Till skillnad från vanlig pizzadeg så behöver degen inte vila i kylskåp ett dygn, utan redan efter ca 2 timmar efter du börjat blanda degen, kan den användas.

Amerikansk panpizzadeg
Utskrift

Författare:
Ingredienser
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk torrjäst
  • 3 dl mjölk, varm (40°C)
  • 2 msk olja
  • 9 dl vetemjöl
  • 1-2 dl olja
Instruktioner
Degen

  1. Blanda ihop salt, socker och torrjäst.
  2. Tillsätt den varma mjölken och blanda väl.
  3. Låt blandningen vila ca 2 minuter .
  4. Rör i oljan (2 msk) och blanda därefter ned allt mjöl (manuellt eller med matberedare) och rör/knåda till dess degen blivit slät.
  5. Om degen är klibbig, tillsätt i så fall extra mjöl.
Pizzabottnar

  1. Dela eventuellt upp degen i två eller tre lika delar beroende på storlek på bakformen du tänkt använda.
  2. Smörj/pensla formen/formarna med olja, samt häll i olja i formen (se separat notis om mängd).
  3. Med händerna görs degbollen till en ganska jämnt formad ”hamburgare” och läggs i formen.
  4. Med knogar , fingrar och handflator trycks degen ut för att täcka hela formen (den kommer att dra ihop sig något).
  5. Ställ formen/formarna övertäckta på en varm plats och låt dem jäsa mellan en timme och en och en halv timme.
  6. Nu är botten klar att få fyllning och att därefter slängas på grillen. Sen är det bara att njuta av grillad pizza.
Notering
Detta recept är anpassat till följande storlekar på pizzaformar Ø21 cm (liten), Ø27 cm (mellan) och Ø35 cm (stor). En sats deg ryms i en stor, två mellan eller 3 små formar.
Mängden olja som skall hällas i formen innan degen läggs i, är för liten form ca 3 msk, för mellanformen drygt ½ dl, samt för stora formen ca 1 dl. Och snåla inte med oljan, det är den som gör botten frasig.

 

Amerikanska panpizzor grillas bäst på medeltemperatur, och har du kolgrill kan du med fördel en använda en pizzasten under pizzaformen för att fördela värmen.

Tema Pizza

Du vet väl att vi har en temasida om just grillad pizza, både italienska och amerikanska pizzor? Du hittar sida här: Grilla pizza

 

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: