Bacon Exposion

Juli 2011

Bacon Explosion

Bacon Explosion består av griskött i form av bacon och italian sausage i lager på lager, och detta paket skall grillas länge och på låg temperatur. För att ytterligare få upp smaken används barbecuesås och rub. Då Italian sausage inte är lätt att få tag på i Sverige gör vi vår egen Italian Sausage. Vi brukar använda Basic Barbecue Rub som rub. Gällande barbecuesås så har vi använt Sweet Baby Rays flera gånger.

Bacon Exposion
Utskrift

Författare:
Ingredienser
Instruktioner
  1. Förbered grillen för låg temperatur och indirekt grillning.
  2. Skapa en baconväv.
  3. Krydda på baconväven med rub.
  4. Bre ut Italian Sausage över baconväven.
  5. Stek resterande bacon,efter smak.
  6. Fördela baconet över färsen.
  7. Tillsätt barbecuesås över baconet.
  8. Rulla ihop färsen, baka igen ändarna.
  9. Rulla på baconväven.
  10. Lägg rullen på den svalare sidan av grillen.
  11. Räkna med 1 timme per 2½ cm i diameter.
  12. När centrum nåt 70-75°c då är det färdigt.
  13. Pensla på nytt med barbecuesås innan servering.
Notering
Bacon explosion serveras med fördel skivad på en bit bröd med lite extra barbecuesås över.
Bacon explosion kallas även för Fatty.

 

Så här gör du en Bacon Explosion steg för steg

Det finns några barbecuerätter som är värda att kallas klassiker. Dit hör t.ex. Pulled Pork, Kansas City Ribs, Brisket m.fl. Bacon Explosion (som även kallas Fatty) är ännu ingen ”gammal barbecue klassiker”, men det dröjer nog inte länge förrän den har nåt sån status.

Börja med en Baconväv

Baconväv steg 7Att väva en baconväv är ganska enkelt när man väl lärt sig. För dig som ännu inte lagt en baconväv tidigare har vi här på sajten en steg-för-steg-guide i hur du skall göra.

Krydda baconväven med rub

Bacon Explosion - Krydda baconvävenKrydda baconväven generöst med den rub du valt. Eftersom bacon kan vara olika salt, stek gärna upp en liten bit först och smaka av, innan du väljer rub. Vi brukar använda vår egenblandade Basic Barbecue Rub.

 

Blanda eventuellt ihop en Italian Sausage

Bacon Explosion - Italian SausageOm du inte fått tag på, eller inte vill köpa färdig Italian Sausage. Då är det till att blanda ihop din egen Italian Sausage. Om det är första gången du gör Italian Sausage, börja med lite mindre fänkål och smaka av en liten bit uppstekt färs. Det är inte alla som uppskattar om fänkålssmaken blir för påträngande.

Bre ut färsen på baconväven

Bacon Explosion - Bre ut Italian SausageSe till att fördela färsen jämnt över hela baconväven. Se till att färsen är rumstempererad, för då är den lättare att bearbeta. Se också till att lämna ca 1 cm runt om utan färs.

 

Stek upp resterande bacon

Bacon Explosion - Stekt baconAll bacon som inte användes i baconväven skall du nu klippa/skära i småbitar och sedan steka/grilla till den önskade grad du vill ha den. Vi föredrar den halvknaprig.

Strö bacon över färsen

Bacon Explosion - Stekt bacon på Italian SausageFördela det stekta baconet över färsen i ett jämnt lager. Men lämna en tom kant på 2-3 cm på ena långsidan.

 

 

Smaksätt med barbecuesås

Bacon Explosion - Tillsätt barbecuesås på Stekt baconNu är det dags för sista smaksättningen av detta paket och det är med barbecuesås. Häll ganska generöst med barbecuesås över baconet. Detta gör din Fatty/Bacon Explosion, både godare och saftigare.

Rulla ihop till en limpa

Bacon Explosion - Rulla ihopNu kommer vi till det svåraste momentet. Du skall nu rulla ihop färsen utan att rulla in baconväven. Rulla från kanten med bacon mot kanten som är baconfri. Vi tycker det är lättare att börja rulla ihop detta med baconväven, och underliggande folie, som stöd. Men innan baconen riskerar fastna i skarven så lossar du baconväven, och lägger ned den.

Försök att få ihop rullen till en limpa, och så tät som möjligt så att eventuella luftbubblor trycks ut. Försök också försegla kortändarna.

Klä limpan i baconväv

Bacon Explosion - Rulla ini BaconvävenNär köttfärslimpan är klar och formad till perfektion, då kan du rulla in den i baconväven.

Krydda återigen

Nu när din Bacon Explosion är packad och klar, då är det dags att återigen krydda den med rub. Nu är din Bacon Explosion färdig för grillen. Du kan nu faktiskt slänga in den i frysen tills dess du vill grilla den. Eller ännu bättre. Varför inte göra flera på en gång och ha några liggandes i frysen. De bör dock tinas i kylskåpet i minst ett dygn, för att inte förlänga tillagningstiden väsentligt. Framför allt är det svårt att stick en köttermometer i den om den är djupfryst.

Äntligen dags att grilla bacon explosion

Bacon Explosion - I grillenDå var det dags att grilla din Bacon Explosion, eftersom detta skall ske indirekt, på låg temperatur, med rök och under ganska lång tid, så kallar vi detta för barbecue eller barbecuegrillning. Tänd upp din grill och se till att hålla låg temperatur. När grillen är varm och håller kring 110°C, då kan du lägga in din Bacon Explosion i grillen på indirekt värme. Krydda gärna med Hickory under hela grillningen. Räkna med ca 1 timme per 2½ cm i diameter, och låt dig inte luras. Det kanske ser ut som ca 5 centimeter (2 timmar), men är nog troligen ca 7 cm ( dvs. 3 timmar).

Pensla med barbecuesås, skiva och servera

Bacon Explosion - Färdig att serveraKontrollera med en köttermometer att centrumtemperaturen i din Bacon Explosion ligger mellan 70° och 75°C. Plocka ur den ur grillen och lägg den i aluminiumfolie i ca 10-15 minuter. Därefter penslar du den med barbecuesås, skivar upp den och serverar. Kan med fördel serveras på en skiva baguette med lite extra barbecuesås på, eller varför inte lite varm ostsås.

Comments

  1. Mattias says:

    Får man plats med ett kg färs på den väven?

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: