Chipotle i Adobosås

Mars 2008

Chipotle i Adobosås

I många amerikanska recept med chipotle, använder man inlagda sådana i adobosås. Dessa är mycket svåra för att inte säga omöjliga att få tag på i sverige. Däremot finns det torkad hel chipotle att köpa, och här finns receptet hur man gör chipotles i adobosås.

Chipotles i adobosås är chipotles som fått sjuda i en svagt smaksatt vätska. I sydvästra USA är de otroligt populär eftersom de ger en distinkt hetta och en underbart rökig arom.

Chipotle i Adobosås
Utskrift

Författare:
Ingredienser
  • 7-10 st torkade chipotles, avstjälkade
  • ⅓ st gul lök, i cm-tjocka skivor
  • 5 msk äppecidervinäger
  • 2 st vitlöksklyftor, skivade
  • 4 msk ketchup
  • ¼ tsk salt
  • 7 dl vatten
Instruktioner
  1. Skär/bryt bort stjälken på chipotlen.
  2. Blanda samtliga ingredienser i en panna eller kastrull.
  3. Lägg på lock och låt sjuda på låg värme mellan 1 till 1½ timme, vid det laget skall chilin vara mjuk och mängden reducerats till en tredjedel (ca 2½ dl).
Notering
I en lufttät burk i kylen, håller det sig i flera veckor. I frysen håller den sig upp till sex månader.
Om du vill göra chipotlepuré, kör då i en mixer och sila sen bort fröna.

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: