Anchovy – Sardeller

20130519-180059.jpg

Här har vi en språklig luring, det är lätt att tro att engelska Anchovy är det samma som svenska Ansjovis, men så är det naturligtvis inte, det hade varit för enkelt.

Faktum är att i Sverige har vi rört till detta ordentligt. Svensk ansjovis är sockersaltad och kryddinlagd skarpsill (Sprattus sprattus), och är i sig något mycket gott som vi använder i bland annat Janssons Frestelse. Men ansjovis är också en fiskart (Engraulis encrasicolus) och det är den som avses saltad och inlagd i olja när du läser Anchovy i t.ex. amerikanska recept. I sverige sälj äkta ansjovis som är saltad och inlagd i olja under namnet Sardeller.

Så skall du till exempel grilla en amerikansk anchovypizza i bästa TMNT-stil (Teenage Mutant Nijna Turtless), se då till att lägga sardeller och inte ansjovis på pizzan.

Tema Pizza

Du vet väl att vi har en temasida om just grillad pizza, både italienska och amerikanska pizzor? Du hittar sida här: Grilla pizza

Säg din åsikt

*