Röksalt

Augusti 2008

Röksalt

 

Istället för att köpa röksalt kan du enkelt göra ditt eget i grillen. Smaksätt med hickory eller mesquite eller annan rökved. För visst kan det vara kul att dels kunna servera sitt eget söksalt, och varför inte ge bort i present. Det finns förvisso färdigt rökt salt att köpa med dessa är hutlöst dyra, och har du en grill då går det fort att göra ditt eget salt.

Röksalt
Utskrift

Författare:
Ingredienser
  • 5 dl salt
  • 5 dl rökved/rökflis
Instruktioner
  1. Lägg rökveden/rökflisen i blöt in minst en timme.
  2. Lägg saltet i en värmetålig skål/tallrik, ju bredare och ju lägre kanter skålen har desto bättre.
Med kolgrill

  1. Tänd grillen under tiden, och se till att den håller låg temperatur.
  2. Låt mesta vätskan rinna av rökveden.
  3. Lägg en fjärdedel av rökflisen på kolen, och ställ skålen med saltet på indirekt värme, och stäng locket.
  4. Varje kvart rör du om i saltet, och tillsätter ytterligare en fjärdedel flis på kolbädden.
Gasolgrill med röklåda

  1. Vissa gasolgrillar har inbyggd röklåda med separat brännare, och har din grill det, då är det bara att tända upp den på högsta effekt.
  2. Lägg hälften av rökflisen i röklådan.
  3. När det börjar ryka, lägger du in skålen med saltet. Inte för nära brännaren som är tänd.
  4. Efter en kvart rör du runt i saltet.
  5. Efter ytterligare en kvart, kan du fylla på med resten av rökveden och röra om i saltet.
  6. Efter en kvart rör du runt i saltet igen.
Gasolgrill utan röklåda

  1. Tänd en brännare på ena sidan på högsta effekt.
  2. Gör två rökpåsar av aluminiumfolie, lägg hälten av rökveden i varsin rökpåse.
  3. Lägg en rökpåse ovanför brännaren, antingen på värmeskölden eller på grillgallret, lägg aldrig direkt på brännarna.
  4. När det börjar ryka, lägger du in skålen med saltet. Inte för nära brännaren som är tänd.
  5. Efter en kvart rör du runt i saltet.
  6. Efter ytterligare en kvart, kan du fylla på med resten av rökveden och röra om i saltet.
  7. Efter en kvart rör du runt i saltet igen.
Avslutningsvis

  1. Efter en timme kan du plocka ut saltet och låta det svalna.
  2. Häll saltet i en eller flera burkar, sätt på en etikett och du är klar
Notering
Man kan röka allt salt, men flingsalt tar både upp mer smak och ser trevligare ut. Vanligt bordssalt är inte att rekommendera.
.
Varför inte röka flera olika satser med olika sorters rökved, så kan du sätta fina etiketter på saltet.

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: