Pico de Gallo

Maj 2007

Pico de Gallo

 

Pico de gallo (spanska för tuppnäbb, och uttalas ”picko de gajjo”) är Mexicos nationalsås/salsa, och innehåller mexikanska flaggans alla färger (röd, vit och grön), därför kallas den ibland även för Salsa Mexicana. Den är enkel att göra och passar utmärkt till all mexikansk mat/tex mex såsom tacos, grillad fajitas m.m.

Pico de Gallo
Utskrift

Författare:
Ingredienser
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 st tomater, urkärnade, finhackade
  • 4 st chilifrukter (serrano el. jalapeño), urkärnade, finhackade
  • ½ st silverlök, fint tärnad (ca 1 dl)
  • ½ dl koriander, färsk, fint klippt
  • 3 msk lime, pressad
  • ev. 1 st avocado, tärnad
Instruktioner
  1. Blanda vitlöken och saltet och mosa ihop till en röra, med en träslev.
  2. Blanda i övriga ingredienser och smaksätt med limejuicen och eventuellt med mer salt.
  3. Som vanligt är mängden chili en smaksak, vill du ha mildare salsa tar du 2 chilifrukter, en starkare 6 st. Ännu starkare blir det om du lämnar kvar kärnorna och mellanväggarna i chilifrukterna
Notering
Denna salsa blir bäst om den får står ett par timmar i kylen innan den serveras, men om inte tiden finns, låt den stå ca 30 minuter i rumstemperatur.
Avocadon är helt valfri och finns egentligen inte i ursprungsrecepten på Pico de Gallo.

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: