Pizzasallad

Mars 2010

Pizzasallad

 

Det finns nästan lika många recept på pizzasallad som det finns pizzerior i Sverige, och när folk vill ha receptet på äkta pizzasallad så avser man oftast den som man själv har som favorit.
Grunden är dock den samma, och i detta recept finns möjligheter att själv påverka smak och konsistens efter eget tycke.

 

Pizzasallad
Utskrift

Författare:
Ingredienser
  • ½ st vitkålshuvud
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 tsk salt
Instruktioner
  1. Finfördela vitkålen till den grad du önskar (strimlor, bitar, grovt riven)
  2. Blanda kålen med övriga ingredienser
  3. Servera salladen direkt
  4. Slaka vitkålen (se separat notis)
  5. Blanda kålen med övriga ingredienser
  6. Låt salladen vila innan servering
Notering
Det finns flera metoder för att slaka vitkål:
* Knåda vitkålen i bunken, så den knastrar lite.
* Häll kokhett vatten på kålen när den ligger i ett durkslag.
* Gör den ett eller flera dygn innan, så kommer vinägern göra jobbet.
.
Vilken smakriktning föredrar du?
Tillsätt olja, vinäger, salt och peppar. Om du följer receptet får du en ganska välbalanserad sallad, men genom att förändra förhållandet mellan olja och vinäger kan du få en syrligare eller mildare sallad.

Ytterligare ingredienser:
Det finns även de restauranger som tillsätter inlagd paprika, ananas (frukt, spad eller både och), samt ibland bara en nypa socker.

 

Visste du förresten att pizzasallad är ett svensk fenomen, som troligen ”uppfanns” av italienaren Guiseppe ”Peppino” Sperandio. Han serverade den på sin pizzeria ”Piazza Opera” som öppnade Stockholm 1969.

Tema Pizza

Du vet väl att vi har en temasida om just grillad pizza, både italienska och amerikanska pizzor? Du hittar sida här: Grilla pizza

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: