Tacokrydda

Maj 2008

Tacokrydda

 

Det finns många bra och goda tacokryddor på marknaden, men det är inte speciellt svårt att göra dem själva. Och varför stanna vid att använda den i köttfärs? De fungerar jättebra som rub på grillat kött.

En stor fördel med att göra dem själva är att du kan själv bestämma styrka. En annan är att du slipper tillsatser som druvsocker, modifierad stärkelse, potatisfibrer, aromer, klumpförebyggande medel och smakförstärkare.

Tacokrydda
Utskrift

Författare:
Ingredienser
  • 2 msk chili, malen
  • 2 msk salt
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk spiskummin, malen
  • 1 tsk cayenne, malen
  • 1 tsk oregano, finmalen
Instruktioner
Beredning

  1. Att blanda ihop kryddor är bland det enklaste man kan göra i köket.
  2. Häll samtliga kryddor i en skål, rör om, klart.
Användning

  1. Om du skall göra tacofärs (med nöt- eller vegetarisk färs).
  2. Stek upp 500g färs i smör eller rapsolja.
  3. Blanda i mellan 2 och 3 matskedar tacokrydda.
  4. När färsen börjar bli klar, häll då på ½ till 1 deciliter vatten.
  5. Låt det mesta vattnet få puttra bort.
Notering
Vill du göra det lite mer avancerat och krävande kan du mala kryddorna själv, men det blir samtidigt mycket godare eftersom kryddorna då smakar mer.
I receptet anges chili, malen rätt och slätt. Det finns en mängd olika sorter, både milda och starka. Facing Heaven är en sort som du ibland kan hitta i asiatiska matbutiker, den har ett bra sting, och passar bra om du skall göra den spicy.
Denna mix kommer inte att smaka identiskt med köpevarianten av denna enkla anledninnen att den innehåller inte samma ingredienser/tillsatser. Personligen brukar jag tillsätta 1 – 2 matskedar tomatpuré samtidigt med vattnet, dels blir färsen lite krämigare i konsistensen, dels mustigare i smaken. Man kan också tillsätta lite socker (1 tsk), det innehåller nämligen köpevarianterna (i form av dextros).

 

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: