Tzatziki (Grekisk vitlöksyoghurt)

Februari 2007

Tzatziki (Grekisk vitlöksyoghurt)

 

Tzatziki är en vitlökssås från Grekland, men som är populär över hela världen. Det finns många olika varianter på den. Vi har gjort Tzatziki i många år utan att få till den rätta smaken, sen fick vi tips om att tillsätta olivolja och vinäger, och då smakade det äkta. Resultatet är detta recept som passar utmärkt till en grillad köttbit, eller att doppa en bit bröd i.

Tzatziki (Grekisk vitlöksyoghurt)
Utskrift

Författare:
Ingredienser
  • 2 dl yoghurt, grekisk eller turkisk
  • 150 g gurka
  • 1 st vitlöksklyfta, krossad
  • 1 krm vinäger
  • 1 krm olivolja
  • salt
  • svartpeppar, finmalen
Instruktioner
  1. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna med en sked.
  2. Du kan också skala gurkan om du vill.
  3. Riv gurkan grovt och salta den lätt, låt den rinna av i ett durkslag några minuter.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser, och låt såsen stå kallt minst en timme innan servering.
Notering
Om du inte har någon vinäger hemma, men citron så går det alldeles utmärkt. Det är syran vi vill åt.

Säg din åsikt

*

Betygsätt detta recept: